Udruga za solidarnu posmrtnu pripomoć

Udruga Posmrtna pripomoć neprofitna je i nestranačka udruga, koja kontinuirano djeluje od 1931. godine

Prijava smrtnog slucaja

POSTUPAK U SLUCAJU SMRTI CLANA

Kod prijave smrtnog slucaja, narucitelj pogreba obvezan je donijeti clansku knjižicu za umrlog clana i dokument o vlastitoj identifikaciji.

Udruga obavlja ukop svojih clanova na redovitom gradskom groblju u Zagrebu. Ako clan posjeduje grob ili grobnicu, Udruga ce obaviti ukop u taj grob. Dozvolu za takav ukop pribavlja narucitelj pogreba.

 

1. SMRTNI SLUCAJ U KUCI

 
Kada smrt nastupi u kuci, prvo što obitelj preminule osobe treba uciniti je nazvati policiju na tel. 192, koja zaprima podatke o preminuloj osobi te o mjestu na kojem se tijelo nalazi. U roku 2 - 4 sata dolazi lijecnik - mrtvozornik koji obavlja pregled preminule osobe i izdaje POTVRDU O SMRTI, PRIJAVU CINJENICE SMRTI I DOZVOLU ZA UKOP.

Nakon što obavijesti policiju, osoba - narucitelj pogreba kontaktira našu Službu za organizaciju pogreba na tel. 01/ 4557 211 zbog prijave smrtnog slucaja i pocetka organizacije pogreba preminule osobe.

Ako lijecnik - mrtvozornik odluci da je potrebna obdukcija pokojnika, obavijestit ce o tome Dežurnu službu Grada Zagreba kako bi ona preuzela pokojnika i prevezla njegovo tijelo na Zavod za sudsku medicinu.

U meduvremenu obitelj treba doci u ured Službe za organizaciju pogreba u Gajevoj ulici 28 u Zagrebu (raskrižje Gajeve i Kovaciceve ulice, prepoznatljiv ulaz po izlozima s osmrtnicama) ili u ured u Bjelovarskoj ulici 15 u Sesvetama na dogovor o organizaciji pogreba.

Buduci da Udruga Posmrtna pripomoc pruža usluge u cijeloj zemlji, za ostale gradove i mjesta referent ce objasniti kako i gdje izabrati opremu.

Poslije uredovnog vremena, na raspolaganju je dežurni referent za organizaciju pogreba (0-24h) na broju mobitela 091/ 4557 219 koji ce zaprimiti podatke o preminuloj osobi te angažirati dežurnu ekipu kako bi se mogao izvršiti prijevoz pokojnika na Krematorij ili groblje u dogovoru s obitelji preminule osobe.
 

2. SMRTNI SLUCAJ U DOMU ZA STARIJE I NEMOCNE OSOBE ILI UDOMITELJSTVU

 
Kada smrt nastupi u domu za starije i nemocne osobe ili udomiteljstvu, služba odnosno ovlaštena osoba iz navedenih ustanova obavještava o tome lijecnika - mrtvozornika i obitelj preminule osobe.

Obitelj preminule osobe potom kontaktira našu Službu za organizaciju pogreba i u dogovoru sa referentom zapocinje organizaciju pogreba (od oblacenja preminule osobe, prijevoza tijela do mjesta ukopa).
 

3. SMRTNI SLUCAJ U BOLNICI

 
Nakon što obitelj preminule osobe zaprimi obavijest o smrti iz bolnice, prvo se treba obratiti našoj Službi za organizaciju pogreba, Gajeva 28 ili u naš ured u Sesvetama, Bjelovarska 15, gdje ce dobiti potpune informacije i zapoceti s organizacijom pogreba.


Služba za organizaciju pogreba:

   Adresa: Gajeva 28, 10000 Zagreb
   Telefon: + 385 01 4557 211
   Fax: + 385 01 4922 403
   E-Mail: [email protected]
   Radno vrijeme: radni dan: od 07.00 do 16.30 sati, subota: od 08.00 do 13.30 sati, nedjelja: ne radi

   Adresa: Bjelovarska 15, 10360 Sesvete
   Telefon: + 385 01 2020 830
   Fax: +385 01 2020 831
   Radno vrijeme: radni dan: od 08.00 do 16.00 sati, subota i nedjelja: poslovnica ne radi

Smrtni slucaj može se prijaviti od 0-24 sata na dežurni broj mobitela 091/4557-219


Ako clan umre izvan grada Zagreba, narucitelj pogreba mora se javiti sa clanskom knjižicom najbližem pogrebnom poduzecu s kojim Udruga ima sklopljen ugovor o poslovnoj suradnji, a njihov popis može se vidjeti u nastavku.
 

VAŽNO:

Pogrebe preminulih clanova u gradu Zagrebu organizira iskljucivo Udruga.

Udruga može organizirati pogreb svakog preminulog clana neovisno o mjestu smrti i neovisno o mjestu ukopa.NAPOMENA (prema clanku 15. Statuta Udruge): 
ISPLATA IZNOSA VRIJEDNOSTI STECENOG PRAVA UMANJUJE SE ZA 50% NA IME SOLIDARNE POSMRTNE PRIPOMOCI PREMA OSTALIM CLANOVIMA, TROŠKOVA POSLOVANJA I RIZIKA KOJI JE UDRUGA PREUZELA ZA VRIJEME CLANSTVA U UDRUZI, I TO U SLJEDECIM SLUCAJEVIMA:
  • ako se pogreb umrlog clana na podrucju Grada Zagreba ne obavi putem Službe za organizaciju pogreba Udruge, 
  • ako se pogreb umrlog clana izvan Zagreba, a clan je preminuo u Zagrebu, ne obavi putem Službe za organizaciju pogreba Udruge ili poslovnog partnera s kojim Udruga ima zakljucen ugovor o poslovnoj suradnji,
  • ako je clan preminuo izvan Zagreba, a pogreb takvog clana se obavlja u Zagrebu, ne obavi putem Službe za organizaciju pogreba Udruge ili poslovnog partnera s kojim Udruga ima zakljucen ugovor o poslovnoj suradnji.
Za umrle clanove ciji je pogreb obavljen izvan Grada Zagreba bez organizacije pogreba putem Službe za organizaciju pogreba Udruge ili poslovnog partnera, Udruzi je potrebno dostaviti clansku knjižicu, smrtni list i racun troškova pogrebne opreme i usluga, zatim presliku osobne iskaznice naslovnika racuna, te presliku kartice tekuceg racuna naslovnika racuna ili adresu na koju se sredstva mogu doznaciti. 

U slucaju nestanka svoje clanske knjižice, clan Udruge obvezan je objaviti obavijest o njezinom nestanku u Službenom listu Republike Hrvatske „Narodne novine“. Ako se radi o nestanku clanske knjižice za umrlog clana, narucitelj pogreba obvezan je isto tako navedenu obavijest objaviti u „Narodnim novinama“.

Pošaljite nam upit ...

Pošaljite nam poruku putem e-maila i povratno ćemo vas kontaktirati putem e-maila ili telefonski, od 07:00 - 15:00, od ponedjeljka do petka.

Za sva pitanja i dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju ...

Unesi zbroj: 4 + 1 =
Služba za organizaciju pogreba

Naši djelatnici stoje Vam na raspolaganju 24 sata dnevno

Služba za organizaciju pogreba osigurava ponudu svih standardnih i izvanstandardnih roba i usluga članovima Udruge na jednom mjestu, kako bi u kratkom vremenu mogli organizirati cjelokupni pogreb.