Udruga za solidarnu posmrtnu pripomoć

Udruga Posmrtna pripomoć neprofitna je i nestranačka udruga, koja kontinuirano djeluje od 1931. godine

92 godine Posmrtne pripomoći

"POSMRTNA PRIPOMOĆ" NEKAD 

 
Udruga "Posmrtna pripomoć" osnovana je prije 92 godine, točnije 26.08.1931. godine. Tog je, naime, dana grupa entuzijasta iz Zagreba, a po uzoru na Bečko pogrebno društvo, odlučila da i u svom gradu osnuje ustanovu socijalno-karitativnog karaktera koja bi svojim djelovanjem pomagala članovima u njihovim najtežim trenucima. Potporu ovoj inicijativi dali su "Caritas" i Nadbiskupski duhovni stol na čelu sa mons. Beluhanom i župnikom svete Marije, vlč. Rusanom, a konstituirajuća skupština "Posmrtne zadruge sv. Josipa" u Zagrebu održana je u prostorijama župnog ureda sv. Marije na Kaptolu br. 3. 


Svoj rad Zadruga započinje u poslovnim prostorijama u dvije sobe na I katu zgrade u Nikolićevoj, a danas Teslinoj ulici br. 5. Godine 1935. Skupština mijenja naziv društva tako da se u nazivu izostavlja ime "Sv. Josip" i ostaje samo "Posmrtna zadruga". Na taj je način više naglašen njezin svjetovni karakter i njezina otvorenost prema svim građanima Zagreba. 

Interes za Zadrugu vremenom postaje sve veći i izvan Zagreba, pa Upravni odbor otvara svoja povjereništva u Osijeku, Vinkovcima, Slavonskom Brodu, Varaždinu i Kotoribi. 

Godine 1936. Zadruga je stekla već značajan kapital i uz kredit Prve hrvatske štedionice kupuje prvu polovicu kuće u Gajevoj 29 u kojoj je ostala sve do danas. Uoči II svjetskog rata, 1938. godine, Zadruga otkupljuje i prvu polovicu kuće u Ulici Braće Kavurića 8, a 1948. godine i drugu polovicu. Ove dvije kuće činile su tada jednu cjelinu. Tako je, na kraju, i cijela zgrada postala vlasništvo Zadruge. 

No, vrlo brzo nakon toga, donošenjem Zakona o nacionalizaciji, Zadruga gubi vlasništvo nad većim dijelom zgrade. Njezina borba, međutim, da očuva svoju imovinu nije ni do danas prestala. Zahvaljujući odgovornosti i ustrajnosti svojih članova Udruga je ipak uspjela najveći dio poslovnog prostora zadržati u svojem vlasništvu. 

Udruga je u više navrata mijenjala i svoje ime, ali je tradicija solidarne posmrtne pripomoći članovima u slučaju njihove smrti bila i ostala temeljna odrednica njezina djelovanja. Zahvaljujući predanosti u ostvarivanju svojih izvornih ciljeva utvrđenih prilikom njezina osnivanja, te visokom stupnju profesionalizma svojih namještenika, Udruga je u svojoj sedamdesetgodišnjoj povijesti uspješno odolijevala svim iskušenjima vremena i političkih prilika. No, međutim, usprkos promjenama čak četiriju političkih sustava i četiriju država, Udruga je s vremenom bivala sve veća i organiziranija. Možda o tome najbolje govori porast broja njezinih članova. 
 

O KRETANJU ČLANSTVA 

 
Na svojoj prvoj redovitoj godišnjoj Glavnoj skupštini, održanoj 13.05.1933. godine, Udruga je brojila 136 članova, a taj je broj početkom drugog svjetskog rata, 1939. godine, porastao na više od 6.000 članova. Ratne su prilike, međutim, vrlo nepovoljno utjecale na brojnost članstva tako da je do kraja 1945. godine broj članova osjetno pao. Krajem 1945. godine, naime, Udruga broji 611 članova.  Već dvije godine kasnije 6.410 članova. No, ubrzo nakon toga, članovi se masovno upisuju u Udrugu i ona već dvije godine kasnije, krajem 1947. godine, broji 6.410 članova. 

Statistički podaci o upisu članova u Udrugu, tijekom njezine cjelokupne povijesti, upućuju na zaključak kako je broj upisanih članova rastao mnogo brže od demografskog priraštaja stanovništva Republike Hrvatske. 

S porastom broja novih članova raste, međutim, i broj umrlih članova. U razdoblju od 1931. do 2021. godine Udrugu je zauvijek napustilo više od 180.000 članova za koje je organiziran dostojan ispraćaj prema standardu "Posmrtne pripomoći". 

Danas Udruga ima više od 242.000 članova, razvijenu mrežu povjerenika za upis novih članova i upisna mjesta u svim većim gradovima Hrvatske. Gotovo da nema komunalnog poduzeća u našoj zemlji s kojim Udruga nema razvijenu uspješnu poslovnu suradnju. 

Ne iznenađuje zbog toga činjenica da se s obzirom na broj članova, kvalitetu svojih usluga i širinu asortimana pogrebne opreme “Posmrtna pripomoć” ubraja među najveće udruge u Europi. 
 

USTROJSTVO UDRUGE 

 
Predsjednica Udruge - Vesna Kovač,  dipl. iur. 
Tajnik Udruge - mr.sc. Ninoslav Gabelica 

Skupština Udruge: 

  1.  Predsjednik Skupštine - Ivan Habuš
  2.  Potpredsjednik Skupštine - Miroslav Glišić

Stručna služba: 

  1.  Rukovoditelj Službe za organizaciju pogreba - Dalibor Božan
  2.  Rukovoditelj Službe za pribavu članstva, marketing i razvoj - Mario Faber
  3.  Rukovoditelj Službe za računovodstvo i financije - Mirjana Celčić
  4.  Rukovoditelj Službe za poslovnu informatiku - Dragutin Markulin

Pošaljite nam upit ...

Pošaljite nam poruku putem e-maila i povratno ćemo vas kontaktirati putem e-maila ili telefonski, od 07:00 - 15:00, od ponedjeljka do petka.

Za sva pitanja i dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju ...

Unesi zbroj: 4 + 6 =
Služba za organizaciju pogreba

Naši djelatnici stoje Vam na raspolaganju 24 sata dnevno

Služba za organizaciju pogreba osigurava ponudu svih standardnih i izvanstandardnih roba i usluga članovima Udruge na jednom mjestu, kako bi u kratkom vremenu mogli organizirati cjelokupni pogreb.