Udruga za solidarnu posmrtnu pripomoć

Udruga Posmrtna pripomoć neprofitna je i nestranačka udruga, koja kontinuirano djeluje od 1931. godine

Objave za medije

Pošumljavanje Slavonije: Posadili 5000 mladih hrastova lužnjaka u spomen na voljene i preminule

 

Datum objave: srijeda 23 veljače 2022

Objavio: Administrator

OSIJEK, 10. studenoga 2021. – Sadnja 5000 mladih hrastova lužnjaka u Slavoniji treća je akcija pošumljavanja u okviru Projekta Stablo uspomena. Tako se već treću godinu zaredom sade tisuće mladica koje izrastaju u memorijalna stabla, a nakon Medvednice i Učke na red je došla Valpovačka podravska šuma.

Riječ je o jedinstvenom projektu sadnje memorijalnih stabala u spomen na naše najdraže koji nisu više s nama, a danas su pošumljavali i poznati nogometaši. Ovu vrijednu akciju podržali su igrači NK Osijek – Šime Gržan i Danijel Lončar. Osječki nogometaši pokazali su sportski duh i radni elan pa su rado priskočili u sadnju mladica hrasta lužnjaka po Valpovačkoj podravskoj šumi.

„Više od 8.000 memorijalnih stabala već raste u spomen na bliske ljude koji nisu više s nama. Toliko ih već ima ime i prezime. Iznimno smo ponosni što uistinu veliki broj građana podržava pošumljavanje memorijalnim stablima. Želimo ljudima pružiti mogućnost da ne režu cvijeće ili pale svijeće, već da podrže sadnju i rast novog stabla u ime nama drage osobe. Ujedno, akcija ima i iznimno izraženu ekološku dimenziju. Već jedno prosječno stablo godišnje smanji količinu CO2 u zraku za 12 kilograma, dok istovremeno proizvede kisika za četveročlanu obitelj“, rekla je Petra Majdak Bijelić, voditeljica Projekta Stablo uspomena.

Istaknula je kako svatko od nas može podržati sadnju stabla u uspomenu na baku ili djeda, na preminule roditelje ili prijatelja. Projekt organizira i sadnju plaća Udruga Posmrtna pripomoć čiji članovi će memorijalno stablo dobiti besplatno, dok ne-članovi mogu također sudjelovati u projektu uz minimalnu naknadu. Radove sadnje izvode isključivo Hrvatske šume koje osiguravaju i sadni materijal.

„U našem svakodnevnom radu kontaktiramo sa svim lokalnim zajednicama, udrugama, poduzećima i školama u promicanju i podizanju svijesti kod svih građana o važnosti i značenju šuma. Šume znače život i zato Hrvatske šume uvijek podupiru i podržavaju svaku takvu inicijativu. Još jednom se zahvaljujem Udruzi na ovoj inicijativi i zasigurno da smo i ovog dana svi skupa doprinijeli u očuvanju naših šuma te barem malo smanjili negativan utjecaj klimatskih promjena i neodgovornih pojedinaca. Svi moramo znati da bez šuma nema čistog zraka, čiste vode, doma za mnoge životinje, biljke pa i opstanka ljudske populacije. Inače, Uprava šuma podružnica Osijek jedna je od 17 podružnica u sastavu Hrvatskih šuma. Prostire se na površini od 60.918 hektara i čini je 8 šumarija te Radne jedinice Šumatrans i Rasadnici s preko 400 zaposlenih, a svatko će od njih na svoj način doprinijeti očuvanju i brizi o stablima koje smo danas zasadili“, izjavio je Vlado Jumić, voditelj Uprave šuma Podružnica Osijek.
 

Pošaljite nam upit ...

Pošaljite nam poruku putem e-maila i povratno ćemo vas kontaktirati putem e-maila ili telefonski, od 07:00 - 15:00, od ponedjeljka do petka.

Za sva pitanja i dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju ...

Unesi zbroj: 8 + 2 =
Služba za organizaciju pogreba

Naši djelatnici stoje Vam na raspolaganju 24 sata dnevno

Služba za organizaciju pogreba osigurava ponudu svih standardnih i izvanstandardnih roba i usluga članovima Udruge na jednom mjestu, kako bi u kratkom vremenu mogli organizirati cjelokupni pogreb.