Udruga za solidarnu posmrtnu pripomoć

Udruga Posmrtna pripomoć neprofitna je i nestranačka udruga, koja kontinuirano djeluje od 1931. godine

Objave za medije

Pošta izdaje prigodnu marku za 90. obljetnicu najveće udruge u zemlji

 

Datum objave: srijeda 23 veljače 2022

Objavio: Administrator

ZAGREB, 18. ožujka 2021. – Hrvatska pošta će 19. ožujka 2021. na tržište staviti 100.000 prigodnih marki kojima se obilježava 90 godina rada najveće udruge u zemlji – Udruge Posmrtna pripomoć. Pošta je tiskala ovo izdanje uoči Dana Svetog Josipa (19. ožujka), zaštitnika Udruge Posmrtne pripomoći, koja broji 242.000 članova diljem zemlje.

Posebna poštanska marka vrijedi tri kune i 30 lipa, a ovaj lijep i vrijedan znak duge tradicije slikovno je osmislio Tomislav Tomić, akademski slikar grafičar iz Zaprešića. Njegov rad prikazuje prepoznatljivu zgradu u zagrebačkoj Gajevoj ulici na broju 29, gdje je dekadama sjedište Posmrtne pripomoći. U Udruzi su iznimno zahvalni Hrvatskoj pošti koja je prepoznala tradiciju i značaj jedne od najstarijih udruga s devet desetljeća neprekinutog rada.

„Udruga „Posmrtna pripomoć“ osnovana je 26. kolovoza 1931. po uzoru na Bečko pogrebno društvo. Grupa entuzijasta iz Zagreba odlučila je u svome gradu osnovati socijalno-karitativnu ustanovu koja bi svojim djelovanjem pomogla članovima u najtežim trenucima. Potporu njezinu osnivanju dali su Nadbiskupski duhovni stol Zagreb, Caritas i imućniji zagrebački obrtnici. Osnivanjem ove ustanove, nakon velike ekonomske krize, željelo se siromašnijim slojevima osigurati povoljan kršćanski pogreb i pripomoć u času smrti. Prilikom osnivanja, Udruga je nazvana „Posmrtna zadruga Sv. Josipa“ da bi se već 1939. iz naziva izostavilo „Sv. Josip“, pa je ostalo samo Posmrtna zadruga. Svoj današnji naziv – „Udruga za solidarnu posmrtnu pripomoć“ dobiva krajem 20. stoljeća, čime sve više do izražaja dolazi njezin svjetovni karakter“, podsjeća na dugu povijest dr. sc. Boris Kozjak, član Nadzornog odbora Udruge.

U Udruzi navode kako su do 2020. godine za svoje članove organizirali više od 180.000 posljednjih ispraćaja prema standardu Posmrtne pripomoći. Pijetet i dignitet za svakog člana načelo je rada u udruzi, no svoju kvalitetu kontinuirano prate i žele je razvijati. Stoga je Udruga Posmrtna pripomoć nositelj je certifikata za Sustav upravljanja pogrebnim uslugama EN 15017:2005. od 2013. Posmrtna pripomoć prva je organizacija u sektoru pogrebničke djelatnosti u Republici Hrvatskoj kojoj je dodijeljen taj certifikat, i to od međunarodne certifikacijske kuće Bureau Veritas Certification sa sjedištem u Parizu, osnovane još davne 1828. Taj europski standard osigurava, uz ostalo, visoku kvalitetu pogrebnih usluga.
Usto, Posmrtna pripomoć posljednjih desetak godina redovito provodi istraživanja o zadovoljstvu korisnika organizacijom pogreba. Ciljevi istraživanja usmjereni su na utvrđivanje zadovoljstva uslugom i ponudom, a provodi se anonimnom anketom.
 

Pošaljite nam upit ...

Pošaljite nam poruku putem e-maila i povratno ćemo vas kontaktirati putem e-maila ili telefonski, od 07:00 - 15:00, od ponedjeljka do petka.

Za sva pitanja i dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju ...

Unesi zbroj: 3 + 8 =
Služba za organizaciju pogreba

Naši djelatnici stoje Vam na raspolaganju 24 sata dnevno

Služba za organizaciju pogreba osigurava ponudu svih standardnih i izvanstandardnih roba i usluga članovima Udruge na jednom mjestu, kako bi u kratkom vremenu mogli organizirati cjelokupni pogreb.